Vietnamská polévka Pho
"
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 90 min
Obtížnost: střední
Ingredience
2 | morkové kosti |
500 g | hovězí oháňky |
500 g | hovězí kližky |
500 g | falešné svíčkové, kýty či plece |
80 g | čerstvého zázvoru |
1 | celou skořici |
1 | větší cibuli |
2 | červené cibule |
5 | hvězdiček badyánu |
3 - 4 | tobolky kardamomu |
svazek | koriandru |
4 | jarní cibulky |
svazek | zelené perily (vietnamské máty) |
svazek | mexického koriandru |
balení | klíčků mungo |
2 - 3 | chilli papričky nakrájené nadrobno |
4 porce | rýžových nudlí |
1 | citrón nakrájený na klínky |
Příprava
Příprava vývaru
1. Zázvor podélně rozpůlíme, nakrájíme a naklepeme paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením
a rozpůlenou cibulí ho pražíme nasucho v programu FRY (Smažit) po dobu asi 3 minut. Řídíme se
zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá. Připravené dáme stranou.
2. Aby byl vývar čirý, vložíme kosti do hrnce a zalijeme je studenou vodou, poté přivedeme
k varu v programu FRY (Smažit), slijeme, kosti omyjeme a postup zopakujeme, přidáme navíc
hovězí oháňku. Pokud se na hladině objeví tmavá pěna jako v předchozím případě, postup ještě
zopakujeme, v opačném případě světlou pěnu shora sebereme.
3. Poté přidáme do hrnce předem opražené koření, sůl a kližku. Nastavíme program BROTH (Vývar)
na 90 minut. Na závěr dosolíme nebo ochutíme rybí omáčkou.
Příprava polévky
Suroviny připravujeme těsně před servírováním. Pho podáváme v hlubokých miskách.
1. Bylinky propláchneme ve vodě. Perila se jí i se stonkem, pouze ulomíme dřevnatější část
(jako u chřestu).
2. Vařenou kližku anebo syrovou falešnou svíčkovou (kýta, plec) nakrájíme na tenké plátky.
3. Na talíř si připravíme klíčky mungo, nadrobno nakrájený mexický koriandr, mladou cibulku na
proužky a na kolečka nakrájenou červenou cibuli. Podle chuti přidáváme klíčky, koriandr, perilu.
Chuť polévky dotáhne citrón a chilli.
4. Nudle namočíme na 1 hodinu do studené vody. Poté asi na 30 sekund ponoříme do vroucí vody
v sítku a rovnoměrně rozdělíme do misek, kde ještě nabobtnají.
5. Na nudle rozložíme maso a přidáme nasekaný koriandr, jarní cibulku a nakrájenou červenou
cibuli. Vše zalijeme horkým vývarem a ihned podáváme.