Profesionálové v kuchyni aneb vaříme s Catlerem - Káva

Jestli si chcete vychutnat dobrou kávu v pohodlí domova, pak byste měli vědět, že nezáleží jen na kvalitních surovinách, ale také na dodržení správného postupu přípravy. A znáte lepší tečku než si dát výbornou kávu?

Profesionálové v kuchyni aneb vaříme s Catlerem - Káva

Catler ES 9010 Espresso Dual BoilerTM

Je profesionální pákový kávovar s trojitým vyhřívacím systémem – dva nerezové ohřívače vody a aktivně prohřívaná spařovací hlava. Disponuje inovativní technologií PID, která kontroluje teplotu v průběhu celé extrakce. Součástí výbavy je také plocha pro nahřívání šálků, vyjímatelná odkapávací miska s indikátorem Empty Me!, který nám napoví, kdy misku vyčistit nebo LCD displej s třemi režimy zobrazení.

Espresso Lungo

  • káva
  • horká voda

 
Lungo, znamená italsky dlouhý, vodový, zředěný a od toho se odvíjí filozofie tohoto kávového nápoje. Množství kávy pro přípravu Lunga je stejné jako u espressa, tedy 8 gramů. Výsledné množství kávového nápoje je však dvojnásobné. Z jedné dávky se tedy připraví 60 ml nápoje. Příprava samotného espressa trvá zhruba 20–30 vteřin. Nejšetrnější a nejjednodušší způsob prodloužení je dolitím espressa 1:1 horkou vodou. Teplota vody, která se na přípravu kávy používá, by měla být okolo 90 °C.
 

Cappuccino

  • mléčná pěna
  • teplé mléko
  • káva
  • sirup na ochucení – oříškový, vanilkový, čokoládový, …
  • skořice, kakao na dochucení

 
Nejdříve našleháme plnotučné mléko. Poté si připravíme espresso do cappuccinového šálku. Mléčnou pěnu důkladně rozmícháme a nalijeme ji do espressa. Ideální cappuccino by mělo mít jemnou pěnu bez bublinek, která bude 1-2 cm vysoká. V případě, že si budete chtít připravit kávu ochucenou, sirup přidejte do espressa ještě předtím, než do něj budete přidávat mléčnou pěnu. Na závěr můžete jemně posypat skořicí nebo kakaem.

 

Zajímavosti ze světa kávy:

  • Káva se zpočátku v Evropě nazývala Arabské víno.
  • Francouzi začali jako první přidávat do kávy mléko a čokoládu, a to již na konci 17. století    Italové nepijí kávu během jídla. Pití kávy je u nich speciální příležitost.
  • Japonci věří, že káva pomáhá při vyhlazení vrásek. Koupou se v koupeli, která obsahuje fermentovaná kávová zrnka a ananasovou dužinu.
  • Káva je druhou největší světovou komoditou hned po ropě.
  • Na produkci kávy se podílí více než 25 milionů lidí.Nesmírně populární je na severu Evropy.
  • Nejvíce kávy se podává ve Finsku.
  • Kofein je nejvíc efektivní mezi 9:30 – 11:30 ráno.
  • Smrtelná dávka je cca 10g kofeinu za den to je cca 80 šálků kávy.
  • Údajně jedním z největších konzumentů kávy byl Honoré de Balzac (1799-1850), který ve dnech intenzivní literární činnosti vypil až 60 šálků denně.