Blog
- 2 morkové kosti
- 500 g hovězí oháňky
- 500 g hovězí kližky
- 500 g falešné svíčkové, kýty či plece
- 80 g čerstvého zázvoru
- 1 celá skořice
- 1 větší cibule
- 2 červené cibule
- 5 hvězdiček badyánu
- 3–4 tobolky kardamomu
- svazek koriandru
- 4 jarní cibulky
- svazek zelené perily (vietnamské máty)
- svazek mexického koriandru
- balení klíčků mungo
- 2–3 chilli papričky
- 4 porce rýžových nudlí
- 1 citrón
Vietnamská polévka Pho
Příprava vývaru
Zázvor podélně rozpůlíme, nakrájíme a naklepeme paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho pražíme nasucho v programu Fry po dobu asi 3 minut. Řídíme se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá. Připravené dáme stranou. Aby byl vývar čirý, vložíme kosti do hrnce a zalijeme je studenou vodou, poté přivedeme k varu v programu MultiChef s otevřeným ale zamknutým víkem hrnce, slijeme, kosti omyjeme a postup zopakujeme, přidáme navíc hovězí oháňku. Pokud se na hladině objeví tmavá pěna jako v předchozím případě, postup ještě zopakujeme, v opačném případě světlou pěnu shora sebereme. Poté přidáme do hrnce předem opražené koření, sůl a kližku. Nastavíme program Broth na 90 minut. Na závěr dosolíme nebo ochutíme rybí omáčkou.
Příprava polévky
Bylinky propláchneme ve vodě. Perila se jí i se stonkem, pouze ulomíme dřevnatou část (jako u chřestu). Vařenou kližku anebo syrovou falešnou svíčkovou (kýta, plec) nakrájíme na tenké plátky. Na talíř si připravíme klíčky mungo, nadrobno nakrájený mexický koriandr, mladou cibulku na proužky a na kolečka nakrájenou červenou cibuli. Podle chuti přidáváme klíčky, koriandr, perilu. Chuť polévky dotáhne citrón a chilli. Nudle namočíme na 1 hodinu do studené vody. Poté asi na 30 sekund ponoříme do vroucí vody v sítku a rovnoměrně rozdělíme do misek, kde ještě nabobtnají. Na nudle rozložíme maso a přidáme nasekaný koriandr, jarní cibulku a nakrájenou červenou cibuli. Vše zalijeme horkým vývarem a ihned podáváme v hlubokých miskách.Dobrou chuť.