Blog
Musíte ochutnat svět značky Catler
- 200 ml mléka
- 21 g droždí
- 125 g cukru
- 500 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 100 g rozinek (ideálně namočených přes noc v rumu)
- 1 lžička citronové kůry
- 160 g másla
- 2 žloutky
- 12 ml rumu
- 100 g loupaných mandlí
- 75 g kandovaného ovoce
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 150 g marcipánu
- 125 g moučkového cukru na posypání
- 40 g másla na potření
Vánoční štola
Trumfne i perníky. Vánoční štola s marcipánem od foodblogerky Sandry @varime.blog je přesně ten recept, ke kterému se budete vracet každý rok.
Do vlažného mléka rozmícháme droždí s lžičkou cukru a necháme asi 10 minut vzejít. Mezitím do mísy kuchyňského robota Catler KM 8013 prosejeme 250 g mouky, přidáme cukr, sůl, rozinky namočené v rumu a citronovou kůru. V hrnci rozpustíme máslo, necháme trochu zchladnout a vmícháme do něj žloutky a rum. Směs přilijeme k mouce, přidáme kvásek i zbytek mléka a na nízkou rychlost začneme hníst. Postupně přisypeme i druhou polovinu mouky a necháme robot pracovat, dokud nevznikne hladké a pružné těsto. Těsto přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.
Do vykynutého těsta zapracujeme nasekané mandle, kandované ovoce i vlašské ořechy, poté ho rozválíme na obdélník. Marcipán vytvarujeme do válečku, položíme ho doprostřed těsta a přeložíme tak, aby byl uvnitř schovaný. Okraje jemně přimáčkneme, štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20–30 minut kynout.
Pečeme při 170 °C asi 50–60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Ještě horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem. Necháme úplně vychladnout a pevně ji zabalíme do alobalu – nejlepší je, když zraje 7 až 14 dní na chladném a suchém místě. Dobrou chuť.
Do vlažného mléka rozmícháme droždí s lžičkou cukru a necháme asi 10 minut vzejít. Mezitím do mísy kuchyňského robota Catler KM 8013 prosejeme 250 g mouky, přidáme cukr, sůl, rozinky namočené v rumu a citronovou kůru. V hrnci rozpustíme máslo, necháme trochu zchladnout a vmícháme do něj žloutky a rum. Směs přilijeme k mouce, přidáme kvásek i zbytek mléka a na nízkou rychlost začneme hníst. Postupně přisypeme i druhou polovinu mouky a necháme robot pracovat, dokud nevznikne hladké a pružné těsto. Těsto přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.
Do vykynutého těsta zapracujeme nasekané mandle, kandované ovoce i vlašské ořechy, poté ho rozválíme na obdélník. Marcipán vytvarujeme do válečku, položíme ho doprostřed těsta a přeložíme tak, aby byl uvnitř schovaný. Okraje jemně přimáčkneme, štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20–30 minut kynout.
Pečeme při 170 °C asi 50–60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Ještě horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem. Necháme úplně vychladnout a pevně ji zabalíme do alobalu – nejlepší je, když zraje 7 až 14 dní na chladném a suchém místě. Dobrou chuť.