Blog

Musíte ochutnat svět značky Catler
Vánoční štola
  • 200 ml mléka
  • 21 g droždí
  • 125 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 100 g rozinek (ideálně namočených přes noc v rumu)
  • 1 lžička citronové kůry
  • 160 g másla
  • 2 žloutky
  • 12 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí
  • 75 g kandovaného ovoce
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 150 g marcipánu
  • 125 g moučkového cukru na posypání
  • 40 g másla na potření

Vánoční štola

Trumfne i perníky. Vánoční štola s marcipánem od foodblogerky Sandry @varime.blog je přesně ten recept, ke kterému se budete vracet každý rok.

Do vlažného mléka rozmícháme droždí s lžičkou cukru a necháme asi 10 minut vzejít. Mezitím do mísy kuchyňského robota Catler KM 8013 prosejeme 250 g mouky, přidáme cukr, sůl, rozinky namočené v rumu a citronovou kůru. V hrnci rozpustíme máslo, necháme trochu zchladnout a vmícháme do něj žloutky a rum. Směs přilijeme k mouce, přidáme kvásek i zbytek mléka a na nízkou rychlost začneme hníst. Postupně přisypeme i druhou polovinu mouky a necháme robot pracovat, dokud nevznikne hladké a pružné těsto. Těsto přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.

Do vykynutého těsta zapracujeme nasekané mandle, kandované ovoce i vlašské ořechy, poté ho rozválíme na obdélník. Marcipán vytvarujeme do válečku, položíme ho doprostřed těsta a přeložíme tak, aby byl uvnitř schovaný. Okraje jemně přimáčkneme, štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20–30 minut kynout.

Pečeme při 170 °C asi 50–60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Ještě horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem. Necháme úplně vychladnout a pevně ji zabalíme do alobalu – nejlepší je, když zraje 7 až 14 dní na chladném a suchém místě. Dobrou chuť.