Blog
Musíte ochutnat svět značky Catler
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce cukru krystal
- 100 g másla
- ¾ menší sklenice mléka
Náplň
- jahody
- ½ menší sklenice cukru krystal
- 1 lžíce škrobu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 vaječný bílek
- 1 lžíce moučkového cukru
Mřížkový koláč s jahodami
V míse smícháme pokrájené jahody s cukrem krystal, škrobem, rozpuštěným máslem
a citrónovou šťávou a necháme stranou odpočinout asi 20 minut. Ve větší míse smícháme mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr, změklé máslo a mléko. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho odležet hodinu v chladničce. Těsto rozdělíme na 2 díly v poměru 2/3 a 1/3. Větší díl vyválíme do kulaté placky o síle asi 0,5 cm a vložíme do hrnce vymazaného máslem. Pomocí vidličky uděláme v těstě několik otvorů. Na těsto položíme list pečicího papíru a zatížíme ho, například několika fazolemi. Zavřeme víko multifunkčního indukčního hrnce Catler MC 8010 a v programu OVEN (Příprava v troubě) nastavíme čas na 15 minut.
Po uplynutí doby přípravy vyjmeme pečicí papír i s fazolemi a na těsto natřeme jahodovou směs. Nyní vyválíme z menšího dílu těsta placku o síle asi 0,5 cm a rozřežeme ji pomocí rádla s ozdobným okrajem na 2 cm proužky. Proužky položíme na jahodovou směs tak, aby vytvořily mřížku. Konce proužků opatrně přitiskneme k již upečenému základu. Zavřeme víko hrnce a v programu OVEN (Příprava v troubě) nastavíme čas 20 minut. Po upečení opatrně vyjmeme hrnec a necháme vychladnout. Koláč je velmi křehký a mohl by se potrhat. Po částečném vychladnutí opatrně vyjmeme koláč z hrnce a položíme na servírovací tác.
Posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou nebo zmrzlinou.
Dobrou chuť.
a citrónovou šťávou a necháme stranou odpočinout asi 20 minut. Ve větší míse smícháme mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr, změklé máslo a mléko. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho odležet hodinu v chladničce. Těsto rozdělíme na 2 díly v poměru 2/3 a 1/3. Větší díl vyválíme do kulaté placky o síle asi 0,5 cm a vložíme do hrnce vymazaného máslem. Pomocí vidličky uděláme v těstě několik otvorů. Na těsto položíme list pečicího papíru a zatížíme ho, například několika fazolemi. Zavřeme víko multifunkčního indukčního hrnce Catler MC 8010 a v programu OVEN (Příprava v troubě) nastavíme čas na 15 minut.
Po uplynutí doby přípravy vyjmeme pečicí papír i s fazolemi a na těsto natřeme jahodovou směs. Nyní vyválíme z menšího dílu těsta placku o síle asi 0,5 cm a rozřežeme ji pomocí rádla s ozdobným okrajem na 2 cm proužky. Proužky položíme na jahodovou směs tak, aby vytvořily mřížku. Konce proužků opatrně přitiskneme k již upečenému základu. Zavřeme víko hrnce a v programu OVEN (Příprava v troubě) nastavíme čas 20 minut. Po upečení opatrně vyjmeme hrnec a necháme vychladnout. Koláč je velmi křehký a mohl by se potrhat. Po částečném vychladnutí opatrně vyjmeme koláč z hrnce a položíme na servírovací tác.
Posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou nebo zmrzlinou.
Dobrou chuť.