Blog

Musíte ochutnat svět značky Catler
Mřížkový koláč s jahodami

Mřížkový koláč s jahodami

V míse smícháme pokrájené jahody s cukrem krystal, škrobem, rozpuštěným máslem
a citrónovou šťávou a necháme stranou odpočinout asi 20 minut. Ve větší míse smícháme mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr, změklé máslo a mléko. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho odležet hodinu v chladničce. Těsto rozdělíme na 2 díly v poměru 2/3 a 1/3. Větší díl vyválíme do kulaté placky o síle asi 0,5 cm a vložíme do hrnce vymazaného máslem. Pomocí vidličky uděláme v těstě několik otvorů. Na těsto položíme list pečicího papíru a zatížíme ho, například několika fazolemi. Zavřeme víko a v programu OVEN (Příprava v troubě) nastavíme čas na 15 minut. Po uplynutí doby přípravy vyjmeme pečicí papír i s fazolemi a na těsto natřeme jahodovou směs. Nyní vyválíme z menšího dílu těsta placku o síle asi 0,5 cm a rozřežeme ji pomocí rádla s ozdobným okrajem na 2cm proužky. Proužky položíme na jahodovou směs tak, aby vytvořily mřížku. Konce proužků opatrně přitiskneme k již upečenému základu. Zavřeme víko hrnce a v programu OVEN (Příprava v troubě) nastavíme čas 20 minut. Po upečení opatrně vyjmeme hrnec a necháme vychladnout. Koláč je velmi křehký a mohl by se potrhat. Po částečném vychladnutí opatrně vyjmeme koláč z hrnce a položíme na servírovací tác. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou nebo zmrzlinou. Dobrou chuť.
 

INGREDIENCE

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce cukru krystal
  • 100 g másla
  • ¾ menší sklenice mléka

Náplň

  • jahody
  • ½ menší sklenice cukru krystal
  • 1 lžíce škrobu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 vaječný bílek
  • 1 lžíce moučkového cukru

PŘÍPRAVA