Blog

Musíte ochutnat svět značky Catler
Houbová omáčka ze sušených hub
  • 1,5 kg čerstvých hub
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • 1 bobkový list

Houbová omáčka

  • 40 g sušených hub
  • 500 ml vody (na namočení)
  • 700 ml vody nebo vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 200 ml smetany na vaření
  • 4 lžíce mouky + 150 ml vody (zátřepka)
  • sůl
  • pepř

Houbová omáčka ze sušených hub

Sušené houby jsou pokladem každé spíže. Díky​ infra sušičce Catler FD 4020 si je uchováte na dlouhé měsíce a kdykoliv sáhnete po dokonalém základu do polévek, omáček či rizota. Foodblogerka Sandra @varime.blog nasušila houby a připravila z nich recept na rychlou houbovou omáčku, která provoní celou kuchyni.

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Rozložíme je v jedné vrstvě na síta sušičky tak, aby se nepřekrývaly. Sušíme při 50 °C přibližně 7-9 hodin, dokud nejsou houby úplně suché a křehké. Po dosušení necháme vychladnout a uložíme je do uzavíratelné nádoby. Pro jemné ovonění přidáme nové koření, pepř a bobkový list, nádobu pevně uzavřeme. Z 1,5 kg čerstvých hub získáme přibližně 140 g sušených hub.

Na omáčku sušené houby namočíme do 500 ml vody alespoň na 30 minut. Poté je i s vodou přidáme do hrnce, vložíme bobkový list, dolijeme 700 ml vody nebo vývaru a vaříme 30-40 minut. Vmícháme smetanu, necháme krátce přejít varem a zahustíme zátřepkou z mouky a vody. Omáčku důkladně promícháme, ještě jednou provaříme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.
Dobrou chuť.

Videorecept najdete na našem Instagramu.