Blog

Musíte ochutnat svět značky Catler
Fermentovaná zelenina
  • 1 kg zeleniny (rajčata, papriky, cuketa, jarní cibulka)
  • 20 g soli
  • velký svazek kopru
  • 2 jablka
  • 5–6 stroužků česneku
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžička chilli
  • 100 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce rybí nebo ústřicové omáčky (volitelné)

Fermentovaná zelenina

Fermentovaná zelenina je opravdový zázrak – nejen pro vaše chuťové buňky, ale i pro celé tělo. Při kvašení se přirozenou cestou tvoří probiotika, která prospívají trávení, podporují imunitu a pomáhají tělu vstřebávat živiny. Z obyčejné zeleniny se tak stává vitaminová bomba plná života, která chutná každý den o něco lépe. Navíc – žádné vaření, žádné plýtvání. Jen příroda, trpělivost a pár jednoduchých kroků. Šéfkuchařka Lea @leaskalova připravila svoji verzi koprové fermentované zeleniny s jablky, česnekem a zázvorem – svěží, lehce pikantní a návykově dobrá. O perfektně rozmixovanou zálivku se postaral mlýnek Catler FC 810 s praktickým smoothie cupem.

Zeleninu důkladně omyjeme a nakrájíme na různé tvary. Přidáme sůl, promícháme a necháme krátce odpočinout. Mezitím do nádoby mlýnku vložíme jablka, česnek, zázvor, chilli, kopr a sójovou omáčku – rozmixujeme dohladka. Smícháme se zeleninou a promícháme, aby se vše rovnoměrně obalilo. Napěchujeme do vyvařených sklenic tak, aby byla zelenina zcela ponořená. Přikryjeme ubrouskem s gumičkou a necháme 3 dny fermentovat při pokojové teplotě. Poté uzavřeme víčkem a skladujeme v lednici. Chuť se bude dál rozvíjet – a s každým dnem bude lepší. Dobrou chuť.

Videorecept najdete na našem Instagramu.