Damascénská ocel je nesmírně odolný materiál, tvořený technologii vrstvení více druhů ocelí či ocele a dalších kovů, na jehož leštěném nebo leptaném povrchu je zřetelná struktura těchto střídajících se vrstev.
Dnes se damascénská ocel dělí na „litou“ a „svářkovou“. Litý damašek vznikal roztavením oceli v malých hliněných kelímcích a následným přidáváním různých příměsí podle receptury kováře. Naproti tomu je svářkový damašek vrstvený, tvořený nejméně dvěma druhy ocelí nebo ocele a jiného kovu. Používá se měkká pružná ocel v kombinaci s tvrdou vysokouhlíkovou ocelí v desítkách až stovkách vrstev. Geniální a dosud nepřekonaná technologie proslulých japonských kovářů, uměla spojit pružnou a tvrdou ocel tak, aby se snoubily jejich jedinečné vlastnosti v unikátní dílo samurajských mečů.
Damaškové nože Catler
Tisíce let prověřená prastará technologie je základem při výrobě kuchyňských nožů Catler. Svářkovou metodou v 67 vrstvách je kombinována pružná ocel VG2 a tvrdá vysokouhlíková ocel VG10. To propůjčuje nožům Catler vynikající vlastnosti jakými jsou extrémní tvrdost, pružnost a dlouhá životnost.
Z oceli a příměsí Molybdenu a Vanadu jsou vyrobeny nože Catler v sérii MV, díky kterým získali mimořádné vlastnosti. Nože Deba a Sashimi s pravostranným brusem jsou určeny hlavně pro praváky.
Dodavatelem materiálu pro naše nože je japonská ocelárna TAKEFU. Rukojetě nožů jsou vyrobeny z javorového dřeva a jsou upraveny metodou KEBONY. Tato technologie, vyvinutá v Norsku, je patentovaný proces, který bez škodlivých látek a toxinů, zesiluje buněčnou strukturu použitého javoru a zdůrazní nejen prvotřídní vlastnosti tvrdého dřeva, ale i bohatou hnědou barvu.