Příprava masa před grilováním

"

Příprava masa před grilováním

Maso nikdy NEMÝT – ztrácí nejen na chuti ale i barvu.
Maso vyndejte z lednice několik hodin před grilováním, pečlivě jej zbavte šlach a tučných částí – ale pozor, záleží na chutích toho, kdo konzumuje, protože tuk je nositelem chuti, takže ne vždy je dobré vše tučné odstranit. Nechte jej přijmout pokojovou teplotu pod papírovým ubrouskem nebo textilní utěrkou. Potom nakrájejte na steaky vysoké max. cca 2,5 – 3 cm z důvodů kvality grilování masa, pro velké jedlíky raději servírujeme dva kusy masa. (možné vyndat ráno, grilovat večer).
Je chybou nechávat maso do poslední chvíle v lednici. Když jej pak dáte na gril či pánev, vznikne teplotní šok, maso ztuhne a už nepovolí – maso po ugrilování bude houževnaté, gumové.

Nikdy maso neohřívejte např. v mikrovlnce!

Před pečením zásadně:
Nesolit (sůl při při teplotách nad  70 ºC – narušuje svalové vlákno  - vytéká jeho přirozená šťáva  - jeden z důvodů, proč je steak suchý a tvrdý
Nepepřit před grilováním – kousky pepře při grilování zčernají a zhořknou a výrazně ovlivňují chuť grilovaného masa.
Nemarinovat – nepřidávat další chuti marinovacích přísad. Nechme vyznít přirozené chuti grilovaného maso.
Nenaklepávat – abychom nenarušili svalová vlákna, v kterých je bílkovina – šťáva – další další z důvodů, proč maso může být suché a houževnaté.

Pokud máme libovou část masa, potíráme námi zvoleným olejem – doporučujeme dát si olej na ruce a vetřít do masa. Olej nepatří pod grilované maso.