Vykoštěné kuřecí stehno

marinované v zakysané smetaně s čerstvými bylinkami"

Vykoštěné kuřecí stehno

Počet porcí: 2
Čas přípravy: 20 min
Obtížnost: střední

Ingredience

marinování
800g vykoštěných kuřecích stehen
350g zakysané smetany
2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine
snítku čerstvé pažitky
snítku čerstvého tymiánu
snítku čerstvého rozmarýnu
špetka cukru
dle chuti sůl, pepř 
pyré
500g kedlubny
5 7 cl živočišné smetany 31%
4 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine
trocha šťáva z čerstvého citronu
snítku čerstvé pažitky
špetka cukru
dle chuti sůl, pepř

Příprava

  • Zakysanou smetanu, olivový olej, bylinky, sůl, pepř a špetku cukru dáme do mísy a zamícháme. Kuřecí vykoštěné stehno rozřízneme napůl, dáme do připravené marinády, ponoříme a marinujeme při pokojové teplotě 5 - 6 hodin.
  • Po této době marinováné kuřecí stehno vytáhneme, zbavíme marinády a čerstvých bylin. Maso grilujeme na rozpáleném grilu cca na 200°C, pět minut z jedné strany a pět minut z druhé strany. 
  • Postup přípravy kedlubnového pyré
  • Kedlubny očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. V odšťavňovači připravíme jemné pyré, které dáme do sítka a necháme z něj 5 - 7 minut odkapávat přebytečnou vodu. Poté dáme do misky, přidáme smetanu, olivový olej, šťávu z citronu, cukr, sůl, pepř, nahrubo nasekanou pažitku a spojíme v jednolitou hmotu. Dle potřeby dochutíme solí a špetkou cukru. Kedlubnové pyré by se mělo podávat vychlazené.

Pečlivá příprava

Uvařil Dalibor Navrátil

Oblíbených kulinářských témat má talentovaný a obdivuhodně zapálený šéfkuchař Dalibor Navrátil spoustu, jeho největší lásky jsou ale ryby a mořské plody a klasická česká kuchyně.

Profil Dalibora Navrátila