Norský losos

grilovaný na olivovém oleji s pečenými brambůrky a cherry rajčátky"

Norský losos

Počet porcí: 4
Čas přípravy: 45 min
Obtížnost: střední

Ingredience

800gr filet z lososa s kůží
0,60 kg brambor (velikost asi 7 cm)
12 ks cherry rajčátek
1 dl Olivový olej Extra Virgiin
150 g sýr žervé
1 pol. lžíce čerstvé bylinky
3 pol. lžíce hrubá mořská sůl
1 svazek (100 g) rukola
1 limetka

Příprava

  • Menší brambory omyjte, osušte, podélně překrojte na poloviny (větší na čtvrtky). Na rozpálený gril nalijte panenský olivový olej a grilujte dokřupava. Z filetu lososa nakrájejte asi 200gramové porce, kůži nestahujte (skrývá se pod ní nejlepší maso a zabrání ve vytékání šťávy při grilování). Lososa osolte a pokapejte olivovým olejem, který poté rovnoměrně rozetřete po povrchu ryby.
  • Grilujte při teplotě cca 220 oC (termostat je nastaven na hodnotu SEAR) spolu s cherry rajčátky po obou stranách 4 a 4 minuty. Sýr dejte do misky, přidejte nasekané čerstvé bylinky, 2 polévkové lžíce olivového oleje a spojte v jednolitou hmotu.
  • Rukolu zakápněte limetkovou šťávou, panenským olivovým olejem, zlehka osolte a promíchejte. Brambůrky a cherry rajčátka můžete podle chuti opepřit.

Pečlivá příprava

Uvařil Dalibor Navrátil

Oblíbených kulinářských témat má talentovaný a obdivuhodně zapálený šéfkuchař Dalibor Navrátil spoustu, jeho největší lásky jsou ale ryby a mořské plody a klasická česká kuchyně.

Profil Dalibora Navrátila