Grilovaná vepřová krkovice

bez kosti se žampiony plněnými modrým sýrem a grilovanými v anglické slanině"

Grilovaná vepřová krkovice

Počet porcí: 4
Čas přípravy: 45 min
Obtížnost: střední

Ingredience

1 kg vepřové krkovice
12 ks žampionů
0,15 kg modrého sýru (Niva)
12 plátků anglické slaniny
1 pol. lžíce hrubé mořské soli
necelá lžíce barevného drceného pepře
6 pol. lžic olivového oleje extra virgin
8 ks červených cherry rajčátek

Příprava

  • Žampiony propláchněte, osušte a oddělte nožičky. Klobouky hub osolte, pokapejte olivovým olejem a vyložte modrým sýrem. Takto připravené žampiony zabalte do plátků anglické slaniny. Na rozpálený gril (cca 220 ºC – termostat je nastaven na hodnotu SEAR) položte osušené maso (mělo by mít pokojovou teplotu), které předem nesolte, nepepřete ani nemarinujte. Na gril nedávejte žádný tuk a maso grilujte po obou stranách 7 a 7 minut (čas závisí na síle-výšce steaku).
  • Současně s masem položte na gril naplněné žampiony, které grilujte na olivovém oleji po obou stranách, ale nejdříve sýrovou náplní dolů. Pokud sýr začne vytékat, hned žampion otočte.
  • Po uplynutí doporučené doby sejměte maso z grilu, položte jej na prkénko a teprve nyní osolte a opepřete (pro chuť masa je nejlepší čerstvě mleté koření). Nechte 2 minuty odpočinout a poté rozložte na talíř. Cherry rajčátka položte na rozpálený rošt a grilujte, dokud slupka nepraskne. Těmito rajčátky pak ozdobte připravený talíř. Můžete podávat s opečenou bílou bagetou.

Pečlivá příprava

Uvařil Dalibor Navrátil

Oblíbených kulinářských témat má talentovaný a obdivuhodně zapálený šéfkuchař Dalibor Navrátil spoustu, jeho největší lásky jsou ale ryby a mořské plody a klasická česká kuchyně.

Profil Dalibora Navrátila