Fascinující damascénská ocel

Damascénská ocel je nesmírně odolný materiál, tvořený technologii vrstvení více druhů ocelí či ocele a dalších kovů, na jehož leštěném nebo leptaném povrchu je zřetelná struktura těchto střídajících se vrstev.

Fascinující damascénská ocel

Damascénská ocel je nesmírně odolný materiál, tvořený technologii vrstvení více druhů ocelí či ocele a dalších kovů, na jehož leštěném nebo leptaném povrchu je zřetelná struktura těchto střídajících se vrstev.

Dnes se damascénská ocel dělí na „litou“ a „svářkovou“. Litý damašek vznikal roztavením oceli v malých hliněných kelímcích a následným přidáváním různých příměsí podle receptury kováře. Naproti tomu je svářkový damašek vrstvený, tvořený nejméně dvěma druhy ocelí nebo ocele a jiného kovu. Používá se měkká pružná ocel v kombinaci s tvrdou vysokouhlíkovou ocelí v desítkách až stovkách vrstev. Geniální a dosud nepřekonaná technologie proslulých japonských kovářů, uměla spojit pružnou a tvrdou ocel tak, aby se snoubili jejich jedinečné vlastnosti v unikátní dílo samurajských mečů.
 

Damaškové nože Catler


Tisíce let prověřená prastará technologie je základem při výrobě kuchyňských nožů Catler. Svářkovou metodou v 70 vrstvách je kombinována pružná ocel VG2 a tvrdá vysokouhlíková ocel VG10. To propůjčuje nožům Catler vynikající vlastnosti jakými jsou extrémní tvrdost, pružnost a dlouhá životnost.

Z oceli a příměsí Molybdenu a Vanadu jsou vyrobeny nože Catler v sérii MV, díky kterým získali mimořádné vlastnosti. Nože Deba a Sashimi s pravostranným brusem jsou určeny hlavně pro praváky.

Dodavatelem materiálu pro naše nože je japonská ocelárna TAKEFU. Rukojetě nožů jsou vyrobeny z javorového dřeva a jsou upraveny metodou KEBONY. Tato technologie, vyvinutá v Norsku, je patentovaný proces, který bez škodlivých látek a toxinů, zesiluje buněčnou strukturu použitého javoru a zdůrazní nejen prvotřídní vlastnosti tvrdého dřeva, ale i bohatou hnědou barvu.